2024: Ett rekordår för vindkraften men klimatkrisen fortsätter

Jan 15, 2025

2024: Ett rekordår för vindkraften men klimatkrisen fortsätter

2025 är fortfarande ett oskrivet blad. När 2024 summeras kan vi konstatera att vindkraften i Sverige levererar vilket är positivt. Men behovet av många olika åtgärder för att hejda klimatkrisen kvarstår.

Svensk vindenergis samlade data visar att vindkraften kraftigt bidragit till den svenska elproduktionen det gångna året. Under det fjärde kvartalet 2024 var vindkraftens andel 32 procent av elproduktionen. Med 14,1 TWh blev vindkraften kvartalets näst största kraftslag. Störst var vattenkraften med 16,2 TWh. Trea var kärnkraften med 12,4 TWh. Det är värt att nämna att vindkraften under det sista kvartalet 2024 levererade mer än kärnkraften.

Vindkraften är tydligt en viktig faktor i den totala svenska energiproduktionen och spelar en betydande roll för att möjliggöra den elektrifiering som är nödvändig för klimatomställningen.  

En mörkare summering är den som gjorts av EU:s klimattjänst Copernicus som slår fast att 2024 är det år då jordens medeltemperatur översteg 1,5 graders målet och man uppmätte ännu ett nytt globalt värmerekord. Europa har under året varit hårt drabbat av extremväder, översvämningar och bränder som kan sättas i samband med klimatförändringarna.  

Ett av sätten att hejda den pågående klimatkrisen från att accelerera till en global klimatkatastrof är att ställa om all energiproduktion till fossilfritt. Denna omställning innebär inte bara att ersätta befintlig produktion utan kräver också att ta höjd för de ökade behoven.

Klimatkrisen och behovet av omställning har hamnat något i skymundan av andra allvarliga och akuta händelser i världen. Men att klimatet inte ständigt toppar samhällsdebatten innebär inte att läget blivit bättre. Copernicus rapport påminner oss om att det är bråttom att agera, även om vi inte ständigt pratar om det.

Ingen göra allt men alla kan göra något. Att uppföra 14 vindkraftverk i Årjäng kommer inte att rädda klimatet men är ett litet, litet steg i rätt riktning och en av de saker som vi kan göra lokalt. Vindkraften kan bidra med en avsevärd del av den el som behövs för att säkerställa en fortsatt snabb elektrifiering, främja klimatomställningen och uppfylla Sveriges klimatmål.

Thomas Esmann
Esmann Energy

Jeanette Lindeblad
Projektledare Vindpark Takenehöjden

Upptäck fler nyheter